16:00

IFK Umeå

Referat: Ohtana/Aapua FF - IFK Umeå

Hemma på Byavallen spelar Ohtana/Aapua oavgjort 1-1 (1-0) mot IFK Umeå.
Första halvlek inleds vasst av Umeå som redan i första minuten tar sig igenom men Felle klarar vinkelskottet. I den sjunde minuten frispelas seriens skyttekung Robin Arestav som blir sopren mot Felle, försöker runda Felle som fint följer med och tar bort skottvinkeln och avslutningen går utanför. Två minuter senare är Umeå framme i straffområdet men Felle styr skottet till hörna. OAFF som haft fasligt svårt att få till något kommer ändå fram i den 14:e minuten och Joel Hiltunen slår ett väl avvägt inlägg som Miikka Koivuniemi håller sig framme på och snyggt nickar in bollen till ledning 1-0. Efter målet har OAFF sin bästa period i matchen och man skapar fyra bra målchanser först är det Borri som kommer igenom på vänsterkanten men inspelet fås undan av Umeås försvar sedan hittar Markus in med ett inlägg som Borri inte riktigt når utan bollen går över ribban och efter det har Danne Mäki två vassa skott det första från 30 meter som skruvar sig tätt utanför och sedan ett hårt pressat skott från straffområdeslinjen som målisen gör en utmärkt räddning på. Slutet av halvleken kommer Umeå tillbaka och i den 40:e minuten är kvitteringen nära när ett inspel passerar flera Umefötter innan vi får bort bollen. Vi går till paus med ledning 1-0 vilket inte är helt orättvist.

Andra halvlek blir spelmässigt Umeås och vi försvarar oss med hela laget. I den 50:e minuten drar en Umespelare på en riktig slägga från 35 meter som Felle inte riktigt är med på men turligt för oss i ribban. Efter det har Umeås Robin Arestav två bra lägen där det första går i burgaveln och på nästa läge gör Felle en kanonräddning när han får ut vänsterarmen och räddar det vassa skottet. Trots Umeås spelövertag har OAFF ett par vassa kontringar där Borri i den 77:e minuten tar sig fram på högerkanten och på inspelet blir skottet av Miikka inte helt rent utan bollen går utanför stolpen. Två minuter senare är Borri fri mot målisen men vinkelskottet klaras av målvakten. I den 84:e minuten är Umeå nära när ett inlägg nickas över från bra läge. Umeå ökar trycket och i den 89:e minuten kommer en hög boll in mot vårt mål - Anders Palo går upp i en nickduell där båda missar bollen som tar på Anders hand och domaren flöjtar för straff. Straffen är korrekt dömd även om det känns att man för för bra betalt för en sådan förseelse - tänk om man kunde döma frispark istället! Straffen sätts säkert i nät av Robin Arestav. Efter 93 minuter blåses matchen av och det slutar 1-1.

Sett över två halvlekar skall OAFF ändå vara nöjda över en poäng även om kvitteringen kommer i slutminuterna är den rättvis. I ett hårt kämpande OAFF där alla gav allt går dom extra plussen till Felix Pekkari i målet som gjorde några riktigt svettiga räddningar. I backlinjen var alla bra men vi plussar för Jocke Juntti och giganten Anders Palo. På mittfältet var det mycket hjärta och lungor som gällde mot riktigt bra motståndare, Danne Mäki var en av planens bästa spelare och vi plussar också för Markus Mäkitalo som visade fin bollkänsla i passningarna. Framåt var Joel Hiltunen grandios, tyvärr fick han slita mycket i defensiven i andra halvlek. Johannes Pekkari hade flera löpningar som tvingade Umeås försvar till stenhårt jobb för att freda målet. IFK Umeå spelade en mycket fin fotboll och där går plussen till backlinjens Erik Westbom, mittfältets Emil Person och vasse forwarden Robin Arestav.
Domare Keijo Hyvärinen dömde säkert även om han kunde använt det gula kortet redan i första halvlek
Hörnor: 3.-7, gula kort: 1-3

laget: Felle - Jocke J, Palo, Kero, Micke K - Markus (ut 46), Johan, Danne M, Miikka - Joel Borri
Ers: Adam (in 46), Liam, Albin, Kotten